DocentenNetwerk

Komende DocNet sessies

DocNet online: 27 mei 2023 | 10.00 – 12.00 uur | €25
DocNet online: 19 juni 2023 | 10.00 – 12.00 uur | €25

 

Voor fluitdocenten

Deze zoomsessies zijn een vervolg op de live bijeenkomst van 14 mei.
Neflac zorgt voor een link waarmee je kunt inloggen via zoom.

Onderwerpen: presentaties van ontworpen spelen n.a.v. de workshop over Ludodidactiek, verdieping i.v.m. sessie 19 juni over ‘signatuurlesgeven’.

Als je in wilt schrijven voor beide online sessies, verzoeken we je, in verband met de betaling, voor iedere sessie een apart formulier in te vullen. Mocht je dit te lastig vinden, stuur dan een mail naar info@neflac.nl met je gegevens die gevraagd worden op het formulier, geef aan dat je voor beide sessies inschrijft, en maak €50 over naar Nederlandse Fluit Academie, Triodos NL86 TRIO 0786 8953 73 o.v.v. de naam waarmee je hebt ingeschreven.

Weet je nog niet zieker of DocNet iets voor jou is? Lees dan het verslag van Marieke van der Horst in de laatste FLUIT.

Zij deelt hierin waarom DocNet voor haar een belangrijke bron is.

Klik hier voor het verslag.

Al een abonnement op FLUIT? Zo niet, dan wellicht een leuk verjaardagscadeau!

 

Neflac Docenten Netwerk

Leren van elkaar en met elkaar, dat is wat we doen bij DocNet!
Of je nou al jaren lesgeeft en veel ervaring hebt opgebouwd, in de eindfase van je conservatoriumopleiding zit of net bent afgestudeerd: DocNet is er voor iedere bevlogen dwarsfluitdocent.
DocNet biedt een prachtige kans om je te verdiepen in diverse aspecten van het lesgeven, zoals:

 • repertoire (interpretatie, samenspel, kennismaken met nieuw materiaal)
 • de techniek van het fluitspel (houding, ademhalen & blazen, vibrato, articulatie etc.)
 • de ontwikkeling van muzikale vaardigheden (klankvoorstelling, puls, interpretatie, expressie)
 • lesgeven aan / werken met speciale doelgroepen
 • didactische en pedagogische onderwerpen
 • jouw visie op lesgeven
 • allerhande ideeën voor je lespraktijk

Het Docenten Netwerk staat onder leiding van Wieke Karsten en Jeroen Bron.

Bij DocNet:

 • Denk je actief mee en geef je input aan het programma;
 • Wordt een live dag gevolgd door een gerelateerde online sessie;
 • Kiezen we altijd voor een jaarthema;
 • Krijg je een certificaat bij deelname aan het jaartraject;
 • Bevorderen we samenwerking tussen deelnemende docenten.
Programma DocNet 2023 – Jaarthema ‘Speels leren’
 • We organiseren TWEE LIVE DAGEN in het eerste kwartaal ’23.
  . 1e dag: zondag 19 februari
  . 2e dag: zondag 14 mei (online sessie 27 mei)
 • Er zijn MINIMAAL TWEE ONLINE ontmoetingen, met sessies van 10 tot 12 uur
  . 1e sessie: zaterdag 27 mei
  . 2e sessie: maandag 19 juni
 • Helaas gaat dit jaar de Zomeracademie niet door, dus die dag vervalt. Ook het gratis bijwonen van het Zomerconcert vervalt hiermee.
 • En tenslotte zijn we een WEEKEND samen in september in Akoesticum, Ede.

Onderwerpen bij DocNet bijeenkomsten o.a. : ademhaling/ademsteun, barokmuziek, fluitorkest, interpretatie, improvisatie, intervisie, klank/vibrato, Kodaly werkvormen, lesgeven aan jonge kinderen, Moyse 24, ondernemerschap, trio’s en kwartetten, samenspel, suzuki, voorbeeldlessen met nabespreking, warm-up, werkvormen online lesgeven

Combiconcert

Iedere fluitdocent kan zich aanmelden voor een Combiconcert. Daarvoor hoef je niet persé een DocNet deelnemer te zijn.
Maar… diverse DocNetdocenten hebben inmiddels een Combiconcert georganiseerd en willen nieuwe DocNet-ers van harte aanbevelen om een Combiconcert te organiseren. Verrijkend voor je leerlingen, de ouders en voor jezelf!

Voor wie?

Actieve fluitdocenten met een lespraktijk met o.a. leerlingen van 13 t/m 18 jaar.

Kosten €525, inclusief:
. BTW
. live dagen → koffie/thee, lunch
. weekend → koffie/thee, maaltijden en overnachting op basis van 2-persoonskamer

Voor docenten t/m 30 jaar is er een speciale prijs van €475

 • Het is mogelijk om een derde van het cursusgeld terug te krijgen via Werktuig PPO. Klik hier om te lezen hoe je een aanvraag kan doen en vraag Neflac om de benodigde offerte.
 • factuur voor de betaling  en gespreid betalen
 • kosten als zakelijke kosten aftrekbaar en/of informeer bij je werkgever naar de mogelijkheid de kosten te declareren als opleidingskosten.

Wij doen ons best om locaties te boeken die voor zo veel mogelijk mensen goed bereikbaar zijn. Heb je tips of ideeën voor een fijne plek? Laat het ons per mail weten!

Heb je vragen: stuur een berichtje naar docnet@neflac.nl

 

DocNet Groep (sommige docenten doen meerdere jaren mee met het programma)

Anna Zeijlemaker

Geeft les aan jong, oud, beginner en gevorderde bij muziekscholen en verenigingen in de regio Utrecht. Speelt o.a.  in het Noord Hollands Blazers Ensemble.

DocNet 2021, 2022

Elly Nijenhof

Geeft al 44 jaar les, privé en aan de Nijmeegse muziek-school “de Lindenberg”. Zingt en speelt in haar programma ‘Tutti-Flutti’ diverse fluiten en vertelt zo haar muzikale loopbaan.

DocNet 2022

Marieke van der Horst

Fluitdocent aan muziekschool Katwijk, individuele/groep leerlingen, twee fluitensembles en een kinderorkest
. Docent muziek/fluit in het PO en voor Meer Muziek in de Klas

DocNet 2022

Marjolein Visser - de Boer

Heeft privépraktijk met 50 leerlingen en maakt deel uit van docentencollectief Dubbelgreep in Zwolle. Speelt in – en geeft concerten met – diverse ensembles, o.a. sinds 3 jaar als traverso speler.

DocNet 2023

Anneke Wouterse

Geeft fluitles, piano- en keyboardles en al 20 jaar muzieklessen op een Montessorischool aan leerlingen van 6 tot 66, die elkaar ontmoeten in samenspel en optredens gedurende het jaar.

DocNet 2019, 2020

Ceciel Boonk

Geeft al meer dan 30 jaar les aan leerlingen van 8 tot 63 aan de Muziekschool Hof van Twente, en bij 2 muziek- vereningen. Speelt zelf ook mee bij muziekvereniging Apollo.

DocNet 2020, 2021, 2022

Diana Sonnenschein

Heeft een uitgebreide lespraktijk ‘MuziekCentrum Sonnenschein’ met leerlingen blokfluit, dwarsfluit en piano tussen 6 en 86 jaar, en geeft ook les via muziekschool 040muziek aan harmonieleerlingen.

DocNet 2020, 2021, 2022

Doretthe Janssens

Geeft les op moderne en ‘oude’ fluiten aan ±40 leerlingen van alle leeftijden en niveau’s. En traverso aan collega fluitisten.

DocNet 2019

Else Schaaij

Geeft al geruime tijd fluitles, eerst via het Koorenhuis en nu via de Muziek academie in Den Haag.

DocNet 2019

Emily Beynon

Solo fluitiste van het Concert-gebouworkest, veelgevraagd soliste op internationale podia, oprichter – en tot september 2021 artistiek leider – van Neflac, fluitdocent en inspirator via haar youtube kanaal, masterclasses en lessen aan jong talent en vakstudenten.

DocNet 2019,2020, 2021

Gemma Gielen

Geeft dwars-, pan- en blokfluitles, en muziekles aan klassen en leer-krachten basisonderwijs. Samen met collega’s geeft ze workshops voor dwars- en panfluit en schrijft ze een serie Melodische Etudes voor panfluit.

DocNet 2019

Gera van der Meulen

Geeft fluitlessen aan leerlingen van alle niveaus en leeftijden, bezoekt in wisselende projecten met haar fluit basisscholen, en heeft veel ervaring in musiceren vanuit afstemming, intuïtief, improvisatorisch; waaronder in klankmeditaties.

DocNet 2020

Herman Waanders

Lespraktijk “Toontje hoger” is onderdeel van Klankrijk Veluwe, met leerlingen in en rondom Apeldoorn. Alle leerlingen hebben het doel met veel plezier fluit te spelen. Naast les  krijgen ze een podium om zich te laten horen.

DocNet 2019,2020

Jeroen Bron

Educatieve & artistieke leiding Neflac, leider van Neflac Ensemble, hoofdvakdocent fluit & vakmethodiek Kon. Conservatorium Den Haag, eigen lespraktijk, arrangeur en dirigent.

DocNet 2019, 2020, 2021, 2022

Laetitia Leemans

Docent dwarsfluit, basis- cursussen muziek, en kinderkoor aan de Muziek- en Dansschool Amstelveen. In 2017 Master of Music according to the Koday concept afgerond. Nog meer gedreven voor lesgeven in de volel breedte.

DocNet 2020

Lindy Adema

Heeft een grote groep enthousiaste  leerlingen van 7 tot 70. Ook actief op basisscholen om zoveel mogelijk kinderen te enthousiasmeren voor muziek en met name de fluit!

DocNet 2019,2020, 2021, 2022

Lisette van den Broek

Blijft zichzelf steeds opnieuw uitvinden om haar leerlingen het beste te kunnen bieden. Krijgt energie van hun ontwikkeling en enthousiasme.

DocNet 2019, 2021, 2022

Lucas Coltof

Muziek maken en muziek zijn is de rode draad in zijn leven. Al ruim 30 jaar docent, o.a. bij muziekcollectief Ouder-Amstel. Als Zijnsgeoriënteerd begeleider ondersteunt hij mensen in moeilijke omstandigheden.

DocNet 2019

Marianne Wormgoor

Naast de lessen aan huis werkt zij als zelfstandig docent, o.a. in het docentencollectief Allegra. We organiseren gezamenlijk onze voorspeelavonden, concertjes en examenweken. Naast het lesgeven speelt zij graag samen in een orkest en ensembles.

DocNet 2019, 2020, 2021, 2022

Marieke Vos

Geeft met veel enthousiasme les aan leerlingen op verschillende locaties in Flevoland, dirigeert af en toe en maakt deel uit van een aantal ensembles. Heeft ook een geneeskunde achtergrond en combineert haar fluitpraktijk met lesgeven aan verpleegkundigen.

DocNet 2019

Miriam de Groot

Geeft, naast lessen aan fluitisten in een muziekkorps, les op muziekschool in Haren en Hoogezand en heeft enkele privéleerlingen. Speelt concerten op invalbasis en geeft workshops op basisscholen om kinderen te infecteren met het muziekvirus.

DocNet 2020

Mirjam van der Maas

Houdt zich bezig met: dwarsfluit- en theorieles geven, ensembles dirigeren, dwarsfluiten repareren en schoolprojecten voor alle leeftijden. Speelt altviool in een amateur symfonieorkest en is secretaris van Globe Centrum voor Kunst en Cultuur in Hilversum.

DocNet 2019

Riëtte Beumer

De muzikale motor in Fluitstudio Delft, een plek voor beginnende en gevorderde fluitisten. Plezier in fluitspelen en de ontwikkeling van de leerling staan voorop. Naast  fluitlessen kunnen leerlingen deelnemen aan activiteiten, een bron van veel muzikale geluksmomentjes!

DocNet 2019, 2020

Wieke Karsten

Educatieve & artistieke leiding Neflac, docent fluit – didactiek – methodiek Kon. Conservatorium Den Haag, schrijver van het boek boek In de muziek, geeft lezingen en organiseert workshops en cursussen.

DocNet 2019, 2020, 2021, 2022

‘Ik ben mezelf als docent serieuzer gaan nemen.’

‘Ik zie me zelf niet langer als een geïsoleerde docent, maar heb ervaren dat we met zijn allen iets moois aan het doen zijn.’

‘Het contact met anderen, en vooral met mensen die meer weten dan ik over een bepaald onderwerp houden me scherp en in een staat van leren en open zijn. Dat had ik nodig. Ik was het zat om alleen in mijn eigen straatje te werken en studeren!’

‘Ik kan me nog heel goed een sessie herinneren van een docentenbijeenkomst nog voor DocNet. Je begon te spelen en met je prachtige toon, kleur en muzikaliteit lifte je ons ensemble naar een ander plan. Dat is heel fijn om mee te maken! Ik herken het ook: het is wat ik ook voor mijn leerlingen probeer te doen. Dit ervaren in een docentengroep was voor mij heel inspirerend! We hebben een prachtig vak dat veel voor mensen kan betekenen. Laten we dat blijven uitdragen!’

‘Wat heb ik een fijne mensen leren kennen! En wat hebben jullie me geïnspireerd.’

‘Ik heb veel stof tot nadenken, leesvoer en een lijst met repertoire dat ik ga aanschaffen. Ik heb er zin in om nieuwe dingen met mijn leerlingen te gaan ontdekken.’

‘In dit netwerk is het ontzettend fijn dat je verbonden raakt met je collega’s die even enthousiast met hun werk bezig zijn. Door ervaringen te delen, samen te brainstormen en te filosoferen over ons vak, ontwikkel je jezelf als docent, ontstaan er nieuwe inzichten en raak je geïnspireerd om met je eigen leerlingen aan de slag te gaan zodat jij én je leerlingen zich ontwikkelen.’

Nederlandse Fluit Academie

Darthuizerweg 10

3956NK Leersum

info@neflac.nl

ANBI 8203.46.640

KvK 3025 2608

Triodos Bank NL86 TRIO 0786 8953 73