DocentenNetwerk

‘DocNet brengt mij verbinding met collega’s, in ons solistisch beroep als docent’ – Natasja

Jaarthema Ouders enzo

Ouders zijn een onmisbare schakel tussen kind en dwarsfluitdocent, maar deze driehoeksrelatie loopt lang niet altijd even soepel. Soms lijken ouders te weinig betrokken, en soms ook weer teveel. De ene ouder heeft een enorm hart voor muziekonderwijs, en de andere ouder kent het niet zo goed of heeft er juist zelf slechte ervaringen mee. De thuissituatie van kinderen kan bovendien opeens drastisch veranderen, bijvoorbeeld na een scheiding of een nieuwe samenstelling van een gezin. Uit de wetenschap weten we hoe belangrijk de rol van ouders is, maar toch hebben we soms wat schroom om ouders in te zetten voor onze lespraktijk, zeker in vergelijking met hoe sportverenigingen dit doen. Afijn. Een ontzettend belangrijk onderwerp waar we het DocNet jaartraject 2024 mee bezig gaan, en typisch zo’n onderwerp waarbij ieders praktijkervaring van onschatbare waarde zal blijken te zijn.

Komende DocNet activiteiten

DocNet live dag | 25 mei 2024 | 10.00 – 17.30
TEVENS DOCNET JAARDAG!
Voor ALLE fluitdocenten
Locatie Huize Gaudeamus, Bilthoven
Prijs losse deelname: €120 excl. BTW (incl. lunch)
o.a. met Joyce Brouwer

DocNet Online Sessie | 21 juni 2024 | 12.00 – 13.30
Voor ALLE fluitdocenten
Prijs
losse deelname €40 excl. BTW

DocNet Weekend | 9 & 10 november 2024
Voor ALLE fluitdocenten
Locatie Akoesticum, Ede
Prijs
losse deelname €425 excl. BTW, incl maaltijden en overnachting o.b.v. gedeelde kamer

🛎 Klik hier voor het volledige programma

Met de rode knop hieronder kan je ja aanmelden voor DocNet activiteiten. In het formulier maak je een keuze waar je je voor aanmeldt.

Maak je DocNet deelname zo voordelig mogelijk!

Korting tips alle activiteiten
Direct 1/3 korting op het cursusgeld via Werktuig PPO
Kosten aftrekbaar van belasting als zakelijke kosten
Informeer bij je werkgever naar mogelijkheid de kosten te declareren als opleidingskosten

🛎 Mocht je hulp willen bij aanvragen PPO, dan kan je via mail aankloppen bij ervaren PPO-er Marianne Wormgoor – Bosch.

Leeftijdskorting jaartraject 10% korting voor docenten tot 30 jaar

Loyaliteitsbonus jaartraject
・Deelname jaar 2 = 5% korting
・Deelname jaar 3 = 10% korting
・Deelname jaar 4 = 15% korting
・Deelname jaar 5 en verder = 20% korting.

Wervingskorting jaartraject als je iemand meeneemt krijg je €50 korting, en €75 bij 2 nieuwe deelnemers. Misschien leuk om samen te delen?

Gespreide betaling jaartraject kan in 4 termijnen

Jaartraject DocNet 2024
🛎
Klik hier voor het uitgebreide jaarprogramma

Het DocNet Jaartraject is in volle gang. Bij het Jaartraject horen: 2 live dagen, minimaal 2 online sessies en een weekend.

🛎 klik hier voor kort verslag weekend 2023)

Voor wie?
Actieve fluitdocenten met een lespraktijk met o.a. leerlingen van 13 t/m 18 jaar.

Kosten 2024
€625 all in, docenten tot 30 jaar 10% korting.
All in is: alle activiteiten, koffie/thee, lunch bij live dagen, weekend: koffie/thee, maaltijden en overnachting op basis van 2-persoonskamer

Wij doen ons best om locaties te boeken die voor zo veel mogelijk mensen goed bereikbaar zijn. Heb je tips of ideeën voor een fijne plek? Laat het ons per mail weten! Heb je vragen: stuur een berichtje naar docnet@neflac.nl

Weet je nog niet of DocNet iets voor jou is? Lees in mijn verslag in FLUIT waarom het voor mij een belangrijke bron is.
                             Marieke van der Horst

Onderwerpen bij DocNet bijeenkomsten o.a. : ademhaling/ademsteun, barokmuziek, fluitorkest, interpretatie, improvisatie, intervisie, klank/vibrato, Kodaly werkvormen, lesgeven aan jonge kinderen, Moyse 24, ondernemerschap, trio’s en kwartetten, samenspel, suzuki, voorbeeldlessen met nabespreking, warm-up, werkvormen online lesgeven

Combiconcert

Iedere fluitdocent kan zich aanmelden voor een Combiconcert. Daarvoor hoef je niet persé een DocNet deelnemer te zijn.
Maar… diverse DocNetdocenten hebben inmiddels een Combiconcert georganiseerd en willen nieuwe DocNet-ers van harte aanbevelen om een Combiconcert te organiseren. Verrijkend voor je leerlingen, de ouders en voor jezelf!

‘Ik ben mezelf als docent serieuzer gaan nemen.’

‘Ik zie me zelf niet langer als een geïsoleerde docent, maar heb ervaren dat we met zijn allen iets moois aan het doen zijn.’

‘Het contact met anderen, en vooral met mensen die meer weten dan ik over een bepaald onderwerp houden me scherp en in een staat van leren en open zijn. Dat had ik nodig. Ik was het zat om alleen in mijn eigen straatje te werken en studeren!’

‘Ik kan me nog heel goed een sessie herinneren van een docentenbijeenkomst nog voor DocNet. Je begon te spelen en met je prachtige toon, kleur en muzikaliteit lifte je ons ensemble naar een ander plan. Dat is heel fijn om mee te maken! Ik herken het ook: het is wat ik ook voor mijn leerlingen probeer te doen. Dit ervaren in een docentengroep was voor mij heel inspirerend! We hebben een prachtig vak dat veel voor mensen kan betekenen. Laten we dat blijven uitdragen!’

‘Wat heb ik een fijne mensen leren kennen! En wat hebben jullie me geïnspireerd.’

‘Ik heb veel stof tot nadenken, leesvoer en een lijst met repertoire dat ik ga aanschaffen. Ik heb er zin in om nieuwe dingen met mijn leerlingen te gaan ontdekken.’

‘In dit netwerk is het ontzettend fijn dat je verbonden raakt met je collega’s die even enthousiast met hun werk bezig zijn. Door ervaringen te delen, samen te brainstormen en te filosoferen over ons vak, ontwikkel je jezelf als docent, ontstaan er nieuwe inzichten en raak je geïnspireerd om met je eigen leerlingen aan de slag te gaan zodat jij én je leerlingen zich ontwikkelen.’

Neflac Docenten Netwerk

Leren van elkaar en met elkaar, dat is wat we doen bij DocNet!
Of je nou al jaren lesgeeft en veel ervaring hebt opgebouwd, in de eindfase van je conservatoriumopleiding zit of net bent afgestudeerd: DocNet is er voor iedere bevlogen dwarsfluitdocent.
DocNet biedt een prachtige kans om je te verdiepen in diverse aspecten van het lesgeven, zoals:

 • repertoire (interpretatie, samenspel, kennismaken met nieuw materiaal)
 • de techniek van het fluitspel (houding, ademhalen & blazen, vibrato, articulatie etc.)
 • de ontwikkeling van muzikale vaardigheden (klankvoorstelling, puls, interpretatie, expressie)
 • lesgeven aan / werken met speciale doelgroepen
 • didactische en pedagogische onderwerpen
 • jouw visie op lesgeven
 • allerhande ideeën voor je lespraktijk

Educatieve en inhoudelijke coördinatie door Wieke Karsten en Jeroen Bron.

Bij DocNet:

 • Denk je actief mee en geef je input aan het programma;
 • Wordt een live dag gevolgd door een gerelateerde online sessie;
 • Kiezen we altijd voor een jaarthema;
 • Krijg je een certificaat bij deelname aan het jaartraject;
 • Bevorderen we samenwerking tussen deelnemende docenten.
DocNet Groep (onderstaande docenten hebben een of meerdere keren meegedaan met het jaartraject)

Nicole Schmaloer

Is de docent achter de Deventer Fluitschool, een plek waar je wordt uitgenodigd om het fluitspel en alles wat daarmee samenhangt te ontdekken.

Anna Zeijlemaker

Geeft les aan jong, oud, beginner en gevorderde bij muziekscholen en verenigingen in de regio Utrecht. Speelt o.a.  in het Noord Hollands Blazers Ensemble.

Elly Nijenhof

Geeft al 44 jaar les, privé en aan de Nijmeegse muziek-school “de Lindenberg”. Zingt en speelt in haar programma ‘Tutti-Flutti’ diverse fluiten en vertelt zo haar muzikale loopbaan.

Marieke van der Horst

Fluitdocent aan muziekschool Katwijk, individuele/groep leerlingen, twee fluitensembles en een kinderorkest
. Docent muziek/fluit in het PO en voor Meer Muziek in de Klas

Marjolein Visser - de Boer

Heeft privépraktijk met 50 leerlingen en maakt deel uit van docentencollectief Dubbelgreep in Zwolle. Speelt in – en geeft concerten met – diverse ensembles, o.a. sinds 3 jaar als traverso speler.

Anneke Wouterse

Geeft fluitles, piano- en keyboardles en al 20 jaar muzieklessen op een Montessorischool aan leerlingen van 6 tot 66, die elkaar ontmoeten in samenspel en optredens gedurende het jaar.

Ceciel Boonk

Geeft al meer dan 30 jaar les aan leerlingen van 8 tot 63 aan de Muziekschool Hof van Twente, en bij 2 muziek- vereningen. Speelt zelf ook mee bij muziekvereniging Apollo.

Diana Sonnenschein

Heeft een uitgebreide lespraktijk ‘MuziekCentrum Sonnenschein’ met leerlingen blokfluit, dwarsfluit en piano tussen 6 en 86 jaar, en geeft ook les via muziekschool 040muziek aan harmonieleerlingen.

Doretthe Janssens

Geeft les op moderne en ‘oude’ fluiten aan ±40 leerlingen van alle leeftijden en niveau’s. En traverso aan collega fluitisten.

Else Schaaij

Geeft al geruime tijd fluitles, eerst via het Koorenhuis en nu via de Muziek academie in Den Haag.

Emily Beynon

Solo fluitiste van het Concert-gebouworkest, veelgevraagd soliste op internationale podia, oprichter – en tot september 2021 artistiek leider – van Neflac, fluitdocent en inspirator via haar youtube kanaal, masterclasses en lessen aan jong talent en vakstudenten.

Gemma Gielen

Geeft dwars-, pan- en blokfluitles, en muziekles aan klassen en leer-krachten basisonderwijs. Samen met collega’s geeft ze workshops voor dwars- en panfluit en schrijft ze een serie Melodische Etudes voor panfluit.

Gera van der Meulen

Geeft fluitlessen aan leerlingen van alle niveaus en leeftijden, bezoekt in wisselende projecten met haar fluit basisscholen, en heeft veel ervaring in musiceren vanuit afstemming, intuïtief, improvisatorisch; waaronder in klankmeditaties.

Herman Waanders

Lespraktijk “Toontje hoger” is onderdeel van Klankrijk Veluwe, met leerlingen in en rondom Apeldoorn. Alle leerlingen hebben het doel met veel plezier fluit te spelen. Naast les  krijgen ze een podium om zich te laten horen.

Jeroen Bron

Educatieve & artistieke leiding Neflac, leider van Neflac Ensemble, hoofdvakdocent fluit & vakmethodiek Kon. Conservatorium Den Haag, eigen lespraktijk, arrangeur en dirigent.

Laetitia Leemans

Docent dwarsfluit, basis- cursussen muziek, en kinderkoor aan de Muziek- en Dansschool Amstelveen. In 2017 Master of Music according to the Koday concept afgerond. Nog meer gedreven voor lesgeven in de volle breedte.

Lindy Adema

Heeft een grote groep enthousiaste  leerlingen van 7 tot 70. Ook actief op basisscholen om zoveel mogelijk kinderen te enthousiasmeren voor muziek en met name de fluit!

Lisette van den Broek

Blijft zichzelf steeds opnieuw uitvinden om haar leerlingen het beste te kunnen bieden. Krijgt energie van hun ontwikkeling en enthousiasme.

Lucas Coltof

Muziek maken en muziek zijn is de rode draad in zijn leven. Al ruim 30 jaar docent, o.a. bij muziekcollectief Ouder-Amstel. Als Zijnsgeoriënteerd begeleider ondersteunt hij mensen in moeilijke omstandigheden.

Marianne Wormgoor

Naast de lessen aan huis werkt zij als zelfstandig docent, o.a. in het docentencollectief Allegra. We organiseren gezamenlijk onze voorspeelavonden, concertjes en examenweken. Naast het lesgeven speelt zij graag samen in een orkest en ensembles.

Marieke Vos

Geeft met veel enthousiasme les aan leerlingen op verschillende locaties in Flevoland, dirigeert af en toe en maakt deel uit van een aantal ensembles. Heeft ook een geneeskunde achtergrond en combineert haar fluitpraktijk met lesgeven aan verpleegkundigen.

Miriam de Groot

Geeft, naast lessen aan fluitisten in een muziekkorps, les op muziekschool in Haren en Hoogezand en heeft enkele privéleerlingen. Speelt concerten op invalbasis en geeft workshops op basisscholen om kinderen te infecteren met het muziekvirus.

Mirjam van der Maas

Houdt zich bezig met: dwarsfluit- en theorieles geven, ensembles dirigeren, dwarsfluiten repareren en schoolprojecten voor alle leeftijden. Speelt altviool in een amateur symfonieorkest en is secretaris van Globe Centrum voor Kunst en Cultuur in Hilversum.

Riëtte Beumer

De muzikale motor in Fluitstudio Delft, een plek voor beginnende en gevorderde fluitisten. Plezier in fluitspelen en de ontwikkeling van de leerling staan voorop. Naast  fluitlessen kunnen leerlingen deelnemen aan activiteiten, een bron van veel muzikale geluksmomentjes!

Wieke Karsten

Educatieve & artistieke leiding Neflac, docent fluit – didactiek – methodiek Kon. Conservatorium Den Haag, schrijver van het boek boek In de muziek, geeft lezingen en organiseert workshops en cursussen.

Nederlandse Fluit Academie

Okeghemstraat 25 3L

1075 PK Amsterdam

info@neflac.nl

ANBI 8203.46.640

KvK 3025 2608

Triodos Bank NL86 TRIO 0786 8953 73

BTW NL802346640B01