Art Root Collective

Art Root Collective is gestart met maandelijkse improvisatiesessies in Amsterdam-Noord, waarvan de eerste twee in november en december hebben plaatsgevonden.

Vanwege corona is het aantal deelnemers beperkt tot 15. AZC bewoners, jonge statushouders en buurtgenoten in de leeftijd van 18 – 30 jaar die muziek maken of zingen zijn welkom, en natuurlijk alle Art Root muzikanten.

In een improvsessie leer je niet alleen van alles over muziekmaken, je ontmoet er ook je buurtgenoten! Muziek is vanouds een super verbinder! Dus woon je in de buurt van de Rewind studio, en heb je zin om samen muziek te maken met je buurgenoten? Kom!!

De sessie wordt geleid door professionele muzikanten en muziekdocenten Kay Ramati en Hashem Kabreet.

De improvsessies zijn vooralsnog UITGESTELD. Bij alle improvsessies worden de dan geldende coronamaatregelen gevolgd.

 

Wij geloven in de kracht van samen cultuur maken als
katalysator voor sociale samenhang en participatie.

Het verhaal van Art Root Collective

Het project ‘Makers Collectief’ startte in de zomer van 2017 in Akoesticum als een muzikale samenwerking tussen Neflac en Stichting de Vrolijkheid onder leiding van fluitiste Maaike van der Linde en violiste Geerte de Koe. Op dat moment weet je niet wat er gaat gebeuren. Wordt het een eenmalig project? Ontstaat er iets waardoor er grond is voor verdere ontwikkeling? Maar het werd al snel duidelijk dat er een enorme band in de groep ontstond  tussen de 6 Neflac fluitisten en 14 jonge muzikanten uit diverse azc’s. Het allereerste concert bij het Grachtenfestival bleek een succes en Art Root Collective was geboren.
Inmiddels drie jaar verder hebben we meerdere mijlpalen behaald: van een concert op het Bevrijdingsfestival in Zwolle tot het opnemen van eigen muziek, de succesvolle Zomeracademie 2018, het  creatieve muziekproject en concert in AZC Utrecht en we zijn in december 2019 gestart met de tweede Art Root groep! Wat een feest van herkenning, wat een geweldig concept en inspirerende muzikanten. 

Vandaag zat ik aan tafel en dacht ik, ben ik dit echt? Ik voel me als een nieuw persoon. Ik ben niet bang meer om met mensen te spreken die ik niet ken. In het AZC slaap ik al een jaar met mensen op een kamer en ik weet vaak niet wie ze zijn, hier voelde het meteen vanaf dag 1 goed. Ik slaap op een kamer met een nieuwe vriend.

Ibrahim

Band

Art Root Collective – Groep van 2019

Art Root Collective – Groep van 2017/18

Wetende dat je een paar dagen gaat doorbrengen met mensen met allemaal een ander verhaal vond ik iets heel moois. Ieder van ons is opgegegroeid binnen een andere cultuur en stond er tijdens Art Root Collective voor open een beetje van deze cultuur met elkaar te delen. Zonder dat we elkaar van te voren kende, vormden we na een aantal uur al een heel hechte band. Muziek is voor veel mensen een mooie manier om zichzelf te uiten. Op de eerste avond kwam ik binnen een groepje die het heel tof vond om met mij te improviseren en vrij muziek te spelen. Ik voelde me onwijs vrij. Er hing een enorm sterke positieve energie die avond. Als de wereld zoals die nu in het klein onwijs mooi was, in “de grote” wereld ook zo zou zijn… Dan zouden we in een wereld leven waar er oprecht respect is voor elkaar, waar er wordt geluisterd naar elkaar maar vooral ook waar iedereen zichzelf kan zijn.
Ik heb in die paar dagen die Art root collective duurde een onvergetelijke tijd gehad en veel nieuwe vriendschappen gemaakt met mensen waar ik nu nog steeds contact mee heb. Art root collective is iets moois en zeer waardevols!

Lidewij de Bonth

Muziek

Team

Maaike van der Linde

Maaike van der Linde

Fluitiste en Artistiek Leider

Geerte de Koe

Geerte de Koe

Violiste en Artistiek Leider

Kay Ramati

Kay Ramati

Basist en Producent

Lucine Ellarian

Lucine Ellarian

Producent

Het is lastig onder woorden te brengen hoe het is om met het Art Root Collective bij elkaar te zijn. Hoe hecht de band is met mensen die ik pas een jaar ken, en in dat jaar – alles bij elkaar – slechts ongeveer 2 weken gezien heb. En hoe fijn het dan om die mensen weer te zien, samen muziek te maken, en de kleine dingen daaromheen zoals een spelletje pingpong.
Lisette van de Laak

T:   +31 687 938 466
E:   arc@neflac.nl
Nederlandse Fluit Academie

Darthuizerweg 10

3956NK Leersum

+31 6 294 598 63

info@neflac.nl

ANBI 8203.46.640

KvK 3025 2608

Triodos Bank NL86 TRIO 0786 8953 73