Art Root Collective

NIEUW Art Root project: Art Root Cirkel

ART ROOT CIRKEL kan je zien als een vervolg op – en verdieping van – de Art Root Intensive week. Het ART ROOT CIRKEL trainingstraject leidt ertoe dat je, samen met andere Art Rooters,  projecten op AZC’s kunt organiseren. In de aanloop hier naartoe ontwikkel je skills die hiervoor nodig zijn. Dit is een heel persoonlijk traject, misschien wil je je als muzikaal workshopleider ontwikkelen? Of als geluidstechnicus? Misschien wil je meer leren over het organiseren van evenementen? Samen met jou kijken we wat bij jou past en hoe we een pad voor jou kunnen uitstippelen om je verder te ontwikkelen. Je krijgt een mentor in het veld van jouw interesse, en met hem of haar heb je individuele sessies.  Daarnaast volg je workshopdagen samen met de andere muzikanten uit de ART ROOT CIRKEL. Deze dagen staan onder leiding van Maaike en Geerte. Het eindpunt is een project op een AZC in Nederland, dat door jou en je cirkel collega’s wordt georganiseerd en geleid, met coaching en begeleiding van Maaike en Geerte.
Aan ART ROOT CIRKEL doen 10 muzikanten mee.

Deelname is GRATIS, en wordt mogelijk gemaakt door subsidie van het FONDS CULTUURPARTICPATIE en bijdragen van fondsen en stichtingen, o.a. het DORRIE STOOP FONDS.

 

Art Root Collective: Reünie

ZONDAG 26 SEPTEMBER – 2 tot 5 uur – Akoesticum, Ede

Het is een tijd geleden sinds we elkaar konden ontmoeten en samen muziek konden maken. Daarom willen we je graag uitnodigen voor onze reünie op 26 september in het Akoesticum, te Ede. We hebben van 14:00 tot 17:00 (aankomst vanaf 13:30) om elkaar te spreken, muziek te maken en over de toekomst van Art Root te praten.

Neem je instrument mee. Wij zorgen ook voor wat instrumenten, zoals een piano.

Doe je mee? Helaas is er vanwege corona slechts plek voor 30 muzikanten, dus wacht niet te lang 😉Aanmelden via arc@neflac.nl

Deelname is gratis, dankzij bijdragen van fondsen en stichtingen, o.a. van WIJDOENMEE

Art Root  Collective Muziekkamer Noord

Eerstvolgende sessie:
VRIJDAG 30 SEPTEMBER – 19 tot 22 uur – De Verbroederij, Amsterdam Noord

Art Root Collective organiseert maandelijkse improvisatiesessies in Amsterdam-Noord.

Vanwege corona is het aantal deelnemers beperkt tot 15. AZC bewoners, jonge statushouders en buurtgenoten in de leeftijd van 18 – 30 jaar die muziek maken of zingen zijn welkom, en natuurlijk alle Art Root muzikanten.

In een improvisatiesessie leer je niet alleen van alles over muziek maken, je ontmoet er ook je buurtgenoten! Muziek is vanouds een super verbinder! Dus woon je in de buurt van de Rewind studio, en heb je zin om samen muziek te maken met je buurgenoten? Kom!!

De sessie wordt geleid door professionele muzikanten en muziekdocenten Kay Ramati en Hashem Kabreet.

Bij alle sessies worden de dan geldende coronamaatregelen gevolgd.

Deelname is gratis, dankzij bijdragen van fondsen en stichtingen, o.a. FONDS VOOR NOORD en de GEMEENTE AMSTERDAM.

Flashback op de Summer Intensive

Het Drentse Gasteren deed zijn naam eer aan, en ontving 5 dagen gastvrij de15 nieuwe deelnemers in deze creative music making week. Als dank kregen zij een slotconcert met door de groep gecomponeerde muziek.

‘Ik dacht dat het een challenge zou zijn om nieuwe mensen te ontmoeten maar toen we startten voelde ik me opener en merkte ik dat ik contact kan maken met alle mensen. Ik zag dat ik een mooie ervaring kreeg hier met jullie en deze ervaring zal me in de toekomst helpen. Dit is namelijk de eerste keer in Nederland dat ik iets onderneem met andere mensen.’

Wij geloven in de kracht van samen cultuur maken als
katalysator voor sociale samenhang en participatie.

Het verhaal van Art Root Collective

Het project ‘Makers Collectief’ startte in de zomer van 2017 in Akoesticum als een muzikale samenwerking tussen Neflac en Stichting de Vrolijkheid onder leiding van fluitiste Maaike van der Linde en violiste Geerte de Koe. Op dat moment weet je niet wat er gaat gebeuren. Wordt het een eenmalig project? Ontstaat er iets waardoor er grond is voor verdere ontwikkeling? Maar het werd al snel duidelijk dat er een enorme band in de groep ontstond  tussen de 6 Neflac fluitisten en 14 jonge muzikanten uit diverse azc’s. Het allereerste concert bij het Grachtenfestival bleek een succes en Art Root Collective was geboren.
Inmiddels vier jaar verder hebben we meerdere mijlpalen behaald: van een concert op het Bevrijdingsfestival in Zwolle tot het opnemen van eigen muziek, de succesvolle Summer- en Winter Intensives, het  creatieve muziekproject en concert in AZC Utrecht.
Corona heeft in 2020 roet in het Art Root eten gegooid, dus extra tof om in 2021 weer verder te gaan. De Summer Intensive is net achter de rug, De Muziekkamer Noord (maandelijkse improvisatiesessie) gaan weer van start, in september staat de Art Root Reünie op het programma waar alle >60 Art Root muzikanten welkom zijn (als corona het toelaat), en… we starten met het Art Root Cirkel project waarin Art Root muzikanten worden opgeleid tot workshopleider en het mogelijk is  om je te ontwikkelen in een specialisme zoals bijvoorbeeld communicatie, foto/film, productie, de zakelijke kant etc.
Art Root Collective: een feest van herkenning, een geweldig concept en inspirerende muzikanten!

Vandaag zat ik aan tafel en dacht ik, ben ik dit echt? Ik voel me als een nieuw persoon. Ik ben niet bang meer om met mensen te spreken die ik niet ken. In het AZC slaap ik al een jaar met mensen op een kamer en ik weet vaak niet wie ze zijn, hier voelde het meteen vanaf dag 1 goed. Ik slaap op een kamer met een nieuwe vriend.

Ibrahim

Band

Art Root Collective – Groep van 2019

Art Root Collective – Groep van 2017/18

Wetende dat je een paar dagen gaat doorbrengen met mensen met allemaal een ander verhaal vond ik iets heel moois. Ieder van ons is opgegegroeid binnen een andere cultuur en stond er tijdens Art Root Collective voor open een beetje van deze cultuur met elkaar te delen. Zonder dat we elkaar van te voren kende, vormden we na een aantal uur al een heel hechte band. Muziek is voor veel mensen een mooie manier om zichzelf te uiten. Op de eerste avond kwam ik binnen een groepje die het heel tof vond om met mij te improviseren en vrij muziek te spelen. Ik voelde me onwijs vrij. Er hing een enorm sterke positieve energie die avond. Als de wereld zoals die nu in het klein onwijs mooi was, in “de grote” wereld ook zo zou zijn… Dan zouden we in een wereld leven waar er oprecht respect is voor elkaar, waar er wordt geluisterd naar elkaar maar vooral ook waar iedereen zichzelf kan zijn.
Ik heb in die paar dagen die Art root collective duurde een onvergetelijke tijd gehad en veel nieuwe vriendschappen gemaakt met mensen waar ik nu nog steeds contact mee heb. Art root collective is iets moois en zeer waardevols!

Lidewij de Bonth

Muziek

Team

Maaike van der Linde

Maaike van der Linde

Fluitiste en Artistiek Leider

Geerte de Koe

Geerte de Koe

Violiste en Artistiek Leider

Kay Ramati

Kay Ramati

Basist en Producent

Lucine Ellarian

Lucine Ellarian

Producent

Het is lastig onder woorden te brengen hoe het is om met het Art Root Collective bij elkaar te zijn. Hoe hecht de band is met mensen die ik pas een jaar ken, en in dat jaar – alles bij elkaar – slechts ongeveer 2 weken gezien heb. En hoe fijn het dan om die mensen weer te zien, samen muziek te maken, en de kleine dingen daaromheen zoals een spelletje pingpong.
Lisette van de Laak

T:   +31 687 938 466
E:   arc@neflac.nl
Nederlandse Fluit Academie

Darthuizerweg 10

3956NK Leersum

+31 6 23021781

info@neflac.nl

ANBI 8203.46.640

KvK 3025 2608

Triodos Bank NL86 TRIO 0786 8953 73